Veel winkeliers vrezen de platform economie
Winkelgebieden worden kleiner, de concurrentie met de online shops groter. Veel winkeliers kijken daardoor met angst naar de toekomst. Toch hoeft de winkelier de strijd niet te verliezen. Michiel: “Het lot van de retailers gaat mij aan het hart. Velen van hen zijn blijven hangen in de internetmogelijkheden van de jaren 90. Je ziet online niet waar je het offline kunt kopen. Zupr laat consumenten zien waar producten in lokale fysieke winkels verkrijgbaar zijn. Negentig procent van de consumenten is nog altijd bereid lokaal te kopen. Je kunt een product even vasthouden, je persoonlijk laten adviseren en je neemt het meteen mee naar huis.”
“Het lot van de retailers gaat mij aan het hart. Het kan ook anders; negentig procent van de consumenten is nog altijd bereid lokaal te kopen.”
Michiel Vos - Zupr
De Robin Hood van de Retail
De Europese tak van Amazon heeft in 2020 vierenveertig miljard euro omzet gedraaid, maar nul euro vennootschapsbelasting betaald. Grote platformen profiteren, geld stroomt weg naar het buitenland en de Nederlandse winkelier heeft het nakijken. Ondertussen geven consumenten nog altijd de voorkeur aan fysiek winkelen. Dat moet anders kunnen, dacht internetondernemer Michiel Vos (41). Met Zupr wil hij zorgen dat lokale retailers hun marktpositie terugkrijgen. Een nobel doel, dat hij financiert met een verrassende vermogensbron.
Veel winkeliers vrezen de platform economie
Winkelgebieden worden kleiner, de concurrentie met de online shops groter. Veel winkeliers kijken daardoor met angst naar de toekomst. Toch hoeft de winkelier de strijd niet te verliezen. Michiel: “Het lot van de retailers gaat mij aan het hart. Velen van hen zijn blijven hangen in de internetmogelijkheden van de jaren 90. Je ziet online niet waar je het offline kunt kopen. Zupr laat consumenten zien waar producten in lokale fysieke winkels verkrijgbaar zijn. Negentig procent van de consumenten is nog altijd bereid lokaal te kopen. Je kunt een product even vasthouden, je persoonlijk laten adviseren en je neemt het meteen mee naar huis.”
Michiel Vos - Zupr:
“Het lot van de retailers gaat mij aan het hart. Het kan ook anders; negentig procent van de consumenten is nog altijd bereid lokaal te kopen.”
Michiel: “Zupr is een onlineplatform dat merken, retailers, gemeenten, centrummanagers en marketeers in staat stelt real-time product- en locatiegegevens te koppelen. We verbinden merken, leveranciers, retailers én consumenten met elkaar met als doel consumenten te laten zien waar producten lokaal verkrijgbaar zijn. Alle informatie komt samen in een datapunt, waarin de fysieke locatie wordt gekoppeld aan een productendatabase; technisch gezien complex, maar in de uitvoering zeer gebruiksvriendelijk. Aangesloten winkeliers scannen hun producten en voegen ze zo toe aan de database.”
Michiel Vos: “Door Zupr krijgen winkeliers dezelfde macht als de grote platformen; onze software versterkt de lokale economie.”
Met Zupr worden winkeliers online zichtbaar zonder dat ze ervoor betalen
Michiel: “We rekenen winkeliers als platform geen commissie over online verkopen, maar delen onze data graag met andere partijen die via hun eigen online kanalen willen laten zien waar producten in de buurt verkrijgbaar zijn. Die partijen betalen dan voor die data. Winkeliers worden op die manier online zichtbaar, bijvoorbeeld op de website van een merk, zonder dat ze ervoor betalen. We sturen in principe aan op offline verkoop, maar retailers kunnen ook heel eenvoudig een webshop aanzetten op Zupr. Voor de logistiek werken we samen met lokale bezorgdiensten. Door dit collectief krijgen winkeliers dezelfde macht als de grote platformen; onze software versterkt de lokale economie. Inmiddels zijn we al in verschillende steden actief, zoals in Groningen, Hilversum en Den Bosch.
Als ondernemer heb ik de financiële vrijheid om iets terug te doen voor de maatschappij
Michiel: “Ik startte in 2011 een webshop in maatwerk raambekleding (www.jaloezieen.nl). Deze productcategorie zat net in de transitie van offline naar online verkoop en er waren nog weinig aanbieders. Het grote voordeel: je hebt geen voorraad, geen retouren en met lage volumes draai je al veel omzet. Ik kon er meteen van leven. De webshop loopt nog steeds goed en dat geeft me de middelen om wat terug te doen. Zupr draait op een complexe infrastructuur. Dat is een hele investering. Zo kan ik een maatschappelijke verandering bewerkstelligen en retailers beschermen tegen big tech.”
Winkelen in Groningen
“Michiel is zelf verantwoordelijk voor de omzet. Hij is de koorddanser, maar wij hebben het net voor hem gespannen. Als het fout gaat, dan vangen wij hem op.”
Henk Kooistra - mede-eigenaar van RBZ
Michiel is de koorddanser, wij hebben het vangnet voor hem gespannen
Henk Kooistra, mede-eigenaar van RBZ: “Michiel heeft zijn volledige financiële administratie aan ons uitbesteed zodat hij zich voor de volle honderd procent kan richten op zijn onderneming. Hij verwacht dan ook dat wij hier een leidende rol in nemen. Daarom hebben wij een sterke juridische fiscale structuur aangebracht: mocht er iets misgaan met zijn nieuwe start-up, dan is zijn bron van inkomen veiliggesteld. Liesbeth Vrielink, accountant en eigenaar van RBZ, maakt de analyses en zorgt voor een dashboard met realtime inzicht. Michiel is als ondernemer verantwoordelijk voor de winst. Hij is de koorddanser, maar wij hebben het net voor hem gespannen. Als het fout gaat, dan vangen wij hem op.”
Deze veilige financiële basis geeft me veel rust
Michiel: “Ik denk niet dat zij doorhebben hoezeer ik ze waardeer: een veilige financiële basis geeft veel rust. RBZ verzorgt de gehele boekhouding en weet precies waar ik mee bezig ben. Ze denken mee en houden een vinger aan de pols. Die dynamiek vind ik heerlijk; daar geniet ik echt van. Ik heb soms haast het gevoel dat ik het voor Henk en Liesbeth doe. Ze zitten in mijn achterhoofd, net als je ouders. Ze zijn mijn financiële geweten en voelen als familie. Als ik met een financieel vraagstuk zit, dan bel ik Henk. Ook al zit hij in Tanzania, dan neemt hij op en staat hij mij bij.”
Michiel: “Ik denk niet dat zij doorhebben hoezeer ik ze waardeer: een veilige financiële basis geeft veel rust."
De infrastructuur ligt klaar om duurzaam door te groeien. Daarom ligt nu de focus op de commercie.
Cees: “De foodservice staat onder druk. In 2008 spoot het geld in Dubai nog aan alle kanten uit de grond, maar nu we voorbij dat punt zijn, moeten we werken aan sustainable business. We gaan daarom van een reactieve naar een proactieve klantbenadering: we adviseren onze klanten nieuwe producten waar zij in de winkel goed mee kunnen scoren. Daarnaast willen we nieuwe regio’s aanboren. Hiervoor moet de bedrijfsvoering zelfstandiger draaien en moeten we commercieel aan de bak. We hebben geïnvesteerd in het stroomlijnen van ons logistieke proces en het magazijn is flink uitgebreid. De infrastructuur ligt klaar om duurzaam door te groeien. Daarom ligt nu de focus op de commercie. Daar moeten we nu echt slagen maken. Het feit dat ik daar zo hard op druk, maakt wel duidelijk dat ik dat eigenlijk 4 jaar geleden al klaar had willen hebben.”
We hebben continu inzicht in de investeringsruimte omdat we maandelijks de inkomsten en uitgaven monitoren
Liesbeth Vrielink, accountant en mede-eigenaar van RBZ: “Bij een start-up is het van groot belang je investeringsruimte te kennen en in de actualiteit te opereren. Daar moeten geen fouten in gaan zitten. Lange tijd had Michiel zelf een boekhouder in dienst en deden wij alleen de jaarrekening en loonadministratie. Maar zijn administratie gaf geen betrouwbaar financieel beeld. We namen toen de gehele administratie over tegen vergelijkbare kosten, maar met veel meer inzicht in de cijfers. We monitoren maandelijks de inkomsten en uitgaven. Eens per kwartaal bekijken we samen of hij nog op koers ligt met zijn plannen. Tussendoor kan Michiel op zijn dashboard meekijken en zien hoe hij scoort op de afzonderlijke onderdelen.”
“Bij een start-up is het van groot belang je investeringsruimte te kennen en in de actualiteit te opereren. Daar moeten geen fouten in gaan zitten.”
Liesbeth Vrielink - accountant en mede-eigenaar van RBZ
Ik wil iets nalaten waar mensen echt iets aan hebben
Michiel: “Financieel gedreven ben ik niet. Het is mij niet te doen om een groter huis of een grotere auto. Ik zorg veel liever voor maatschappelijke impact. Daar haal ik veel voldoening uit. Zodra de marges van mijn webshop teruglopen, wijst Liesbeth mij hierop. RBZ kijkt niet alleen naar de cijfers, maar denkt ook mee op persoonlijk vlak: waar wil ik over twintig jaar zijn en hoe kom ik daar? Zupr is bedoeld om internationaal uit te rollen. Het doel: eerst Nederland en dan de rest van de wereld. Ik wil iets nalaten waar mensen echt iets aan hebben.”
Michiel: “Het is mij niet te doen om een groter huis of een grotere auto. Ik zorg veel liever voor maatschappelijke impact. Daar haal ik veel voldoening uit.”
Het koersplan levert niet alleen inzicht, rust en toekomst-zekerheid, maar ook richting
Henk: ”Wij geven inzicht in het totale plaatje, zodat Michiel met de juiste informatie de juiste conclusies trekt. Michiel heeft een heel goed beeld van wat hij wil, maar het is aan ons om hem een spiegel voor te blijven houden. Soms moet je even twee stappen terug doen om weer door te kunnen met de mooie ideeën. Het koersplan levert niet alleen inzicht, rust en toekomstzekerheid op, maar ook richting.”
Ondernemer: stel een ‘BHAG’ en kijk wat je terug kunt doen voor de samenleving
Michiel: “Mijn tips voor ondernemers? Zoveel mogelijk automatiseren. Dan houd je tijd over voor belangrijke zaken, zoals je klanttevredenheid. Denk goed na over de beperkte tijd die je hebt en stel een BHAG (Big Hairy Audacious Goal) die richting geeft. Kijk vooral eens wat je terug kunt doen voor de samenleving. Streven naar geld... daar haal je niet zoveel geluk uit.”
Verhaal van Cees Mostert
Een Nederlander in Qatar moet zijn favoriete kaas gewoon in de supermarkt kunnen vinden.
BekijkenVerhaal van Arjen Klok
"Ik wil dat vakondernemers de administratie vanuit hun broekzak kunnen doen."
BekijkenFinancieel vrij in 5 stappen
Je financieel vrij voelen klinkt misschien te mooi om waar te zijn. Hoe hard je ook werkt, als ondernemer lijkt het vaak een kwestie van hopen dat het bedrijf genoeg oplevert bij de verkoop. Met de RBZ-methode zet je koers op vrijheid. In 5 stappen maken wij jouw weg naar financiële onafhankelijkheid haalbaar en betaalbaar.