Cees Mostert

Inleiding

Een Nederlander in Qatar moet zijn favoriete kaas gewoon in de supermarkt kunnen vinden. Vanuit Leeuwarden levert Eurochoice Europese specialiteiten aan supermarkten in het Midden- en Verre Oosten. Cees Mostert (58) staat aan het hoofd van exportonderneming Eurochoice. Vanuit Leeuwarden levert Eurochoice Europese specialiteiten aan supermarkten in het Midden- en Verre Oosten. Dankzij Cees ontbijt een Nederlandse expat in Qatar gewoon met belegen Gouda kaas en maakt de lokale Arabier kennis met haring uit de Noordzee. Als ondernemer legde Cees zelf ook een behoorlijke reis af.

Eigenlijk is dit gekkenwerk: verse voedingsmiddelen exporteren naar de woestijn.

Heb jij een onuitputtelijke drive voor accountancy? Zit administratie in je bloed? Of ben je een geboren ondernemersadviseur? Neem dan een kijkje bij onze vacatures. Wij vinden het altijd leuk om mensen te ontmoeten die onze kennis, spirit en daadkracht delen. Zit deze formule ook in jouw genen gebakken? Kom dan even langs voor een kop koffie of thee.

Cees: “Het is dat we het al dertig jaar doen, anders zou het gekkenwerk zijn: verse voedingsmiddelen exporteren naar de woestijn. Een enorme inspanning vergt het: de controles zijn streng en het kan op honderd momenten fout gaan. Gelukkig zijn we hier heel bedreven in geworden. Door onze logistieke kennis en geavanceerde ICT is de etikettering een soepel proces geworden. Onze producten zijn altijd voorzien van de benodigde certificaten die de lokale wetgeving voorschrijft.

Cees (1)

Het is dat we het al dertig jaar doen, anders zou het gekkenwerk zijn: verse voedingsmiddelen exporteren naar de woestijn. Gelukkig zijn we hier heel bedreven in geworden.

Cees Mostert - Eurochoice

Xrbz Eurochoice Export Logistiek.Jpg.Pagespeed.Ic.Mmnl 9Y8ah

Er komt veel kijken bij het exporteren van Europese specialiteiten naar het Midden-Oosten en Zuidoost- Azië.

Eurochoice heeft groeiambities, want in deze markt heb je volumes nodig om je inkoopkracht overeind te houden.

Henk Kooistra, mede-eigenaar van RBZ: “In deze markt heb je volumes nodig om je inkoopkracht overeind te houden. Eurochoice heeft groeiambities, maar Cees’ voormalige businesspartner was niet in staat om die vorm te geven. Daarom nam Cees daarna de aandelen over. Liesbeth Vrielink, directeur en accountant bij RBZ, vult aan: “Cees leidt een grote onderneming in zijn eentje en dat kan best een eenzame rol zijn. Na het vertrek van zijn voormalig zakenpartner vond Cees een nieuwe en sterke sparringpartner in Henk.”

Cees (1)

Henk Kooistra:

“Eurochoice heeft groeiambities, maar Cees’ voormalige businesspartner was niet in staat om die vorm te geven. Daarom nam Cees de aandelen over.”

Stel je persoonlijke belangen veilig
door de bank iets op afstand te houden

Cees: “Henk is goed ingelezen in mijn dossiers. Hij is een man van de praktijk. Als de Belastingdienst een forse correctie wil opleggen, steekt Henk daar een stokje voor. Kijk, de financiële besturing, die kunnen we zelf wel: we weten goed hoe we ervoor staan. Wat er ná de boekhouding komt, het implementeren van de compliance, daar is Henk goed in. Zijn expertise maakt ook indruk bij de bank. Daardoor wordt mijn zaak serieus genomen. Henk is aanwezig bij gesprekken met de bank. Voor mij werkt dat heel prettig; dan hoef ik die gesprekken niet alleen te voeren en loop ik ook niet de kans dat ik te veel toezeg.”

Henk: “Over tien jaar wil Cees een stap terug doen in zijn bedrijf. Daarom is het nu belangrijk persoonlijke belangen veilig te stellen. Je kunt ervoor kiezen om al je geld in de onderneming te stoppen en de bank te vriend te houden, maar je kunt ook besluiten de bank iets op afstand te houden en het geld alvast uit je onderneming te halen.“

Klant 1

“Over tien jaar wil Cees een stap terug doen in zijn bedrijf. Daarom is het nu belangrijk persoonlijke belangen veilig te stellen.”

Henk Kooistra - mede-eigenaar van RBZ

Met veel accountants samengewerkt, maar geen van allen was zo betrokken als RBZ

Cees: “Ik heb met veel accountants samengewerkt, maar geen van allen was zo betrokken als Henk. RBZ is een relatief klein kantoor, dus ik hoef nooit twee keer hetzelfde te vertellen. Henk weet dat hij op de cijfers van Liesbeth kan vertrouwen. Hierdoor kan hij met afstand naar mijn zaak kijken en komt hij met goede voorstellen zoals het lostrekken van Eurochoice Holding en mijn persoonlijke BV. Dat zijn waardevolle adviezen. Hierdoor loop ik minder risico. Dat geeft mij veel meer rust.“

Quote Placeholder

“De combinatie van Liesbeth, die volstrekt over de cijfers gaat en geen centimeter toegeeft, en Henk die de grote lijnen snapt en mij bijstaat als ondernemer, dat helpt mij heel goed.”

De infrastructuur ligt klaar om duurzaam door te groeien. Daarom ligt nu de focus op de commercie.

Cees: “De foodservice staat onder druk. In 2008 spoot het geld in Dubai nog aan alle kanten uit de grond, maar nu we voorbij dat punt zijn, moeten we werken aan sustainable business. We gaan daarom van een reactieve naar een proactieve klantbenadering: we adviseren onze klanten nieuwe producten waar zij in de winkel goed mee kunnen scoren. Daarnaast willen we nieuwe regio’s aanboren. Hiervoor moet de bedrijfsvoering zelfstandiger draaien en moeten we commercieel aan de bak. We hebben geïnvesteerd in het stroomlijnen van ons logistieke proces en het magazijn is flink uitgebreid. De infrastructuur ligt klaar om duurzaam door te groeien. Daarom ligt nu de focus op de commercie. Daar moeten we nu echt slagen maken. Het feit dat ik daar zo hard op druk, maakt wel duidelijk dat ik dat eigenlijk 4 jaar geleden al klaar had willen hebben.”

Klant 2

“We denken mee in de groeistrategie van Eurochoice. Hierdoor kan Cees ook zonder zijn voormalige businesspartner zijn bedrijf prima op koers houden.”

Liesbeth Vrielink - accountant en mede-eigenaar van RBZ

Het koersplan van Cees Mostert? Dat is zijn nieuwe groeistrategie

Liesbeth: “Cees heeft nog geen concrete plannen om te stoppen; hij is volop bezig met zijn groeistrategie. Henk denkt daar ook in mee, over de investeringen die gepaard gaan met deze nieuwe strategie. Hierdoor kan Cees ook zonder zijn voormalige businesspartner zijn bedrijf prima op koers houden.“

Het piketpaaltje van Cees over 10 jaar

Cees: “Of ik over 10 jaar een piketpaaltje heb? Nee, daar ben ik niet mee bezig. Tegen die tijd wil ik wel mijn positie in het bedrijf veranderen. Ik streef ernaar om mezelf minder onmisbaar te maken. Ik wil de IT minder complex en overdraagbaar maken, de marketing en sales volledig zelfstandig bij mijn commercieel manager Bram neerleggen, dat vind ik belangrijk. Mochten mijn zonen interesse hebben, dan kunnen zij in het bedrijf stappen. Ook daarom wil ik het in deze fase uitbouwen naar een geoliede commerciële operatie. Dit zijn precies de thema’s die ik met Henk kan bespreken. Hij kan goed uitzoomen en samen met mij naar mijn bedrijf als geheel kijken.”

Cees: “Of ik over 10 jaar een piketpaaltje heb? Nee, daar ben ik niet mee bezig. Tegen die tijd wil ik wel mijn positie in het bedrijf veranderen. Ik streef ernaar om mezelf minder onmisbaar te maken.”

Eurochoice

Eurochoice zoekt in heel Europa naar mooie producten voor het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië

Als de ingezette groeistrategie echt aanslaat, dan zou je nog eens kunnen denken aan een acquisitie

“Als de ingezette groeistrategie echt aanslaat, dan zou je nog eens kunnen denken aan een acquisitie, met name om tot volumes te komen. Je moet volumes hebben in deze markt, daar ben ik van overtuigd. Want anders verlies je het in deze business. Lachend: Onze IT is natuurlijk geniaal, je weet: ik ben een bescheiden mens. Maar een overgenomen bedrijf kan dan in dezelfde strategie meedraaien. Zo kan ik er echt een serieus groot bedrijf van maken."

Rbz

Team RBZ aan het werk

“Als de ingezette groeistrategie echt aanslaat, dan zou je nog eens kunnen denken aan een acquisitie. Een overgenomen bedrijf kan dan in dezelfde strategie meedraaien.“

Ondernemer: bouw je bedrijf uit tot een geoliede machine.

Cees: “Mijn advies aan andere ondernemers? Kijk goed naar je processen. Geef innovaties de ruimte, zodat je bedrijfsvoering verbetert. Weet wat er met je cijfers mogelijk is door die kennis in huis te halen. Bouw je bedrijf uit tot een geoliede machine.”

Financiën
Xrbz IMAGE Michiel Vos.Png.Pagespeed.Ic.G0tf9za2sb

Verhaal van Michiel Vos

Ik gun lokale winkeliers dezelfde macht als Bol.com en Amazon

Bekijken
Financiën
Portret Arjen Klok

Verhaal van Arjen Klok

Ik wil dat vakondernemers de administratie vanuit hun broekzak kunnen doen

Bekijken
5Stappen

Financieel vrij in 5 stappen

Je financieel vrij voelen klinkt misschien te mooi om waar te zijn. Hoe hard je ook werkt, als ondernemer lijkt het vaak een kwestie van hopen dat het bedrijf genoeg oplevert bij de verkoop. Met de RBZ-methode zet je koers op vrijheid. In 5 stappen maken wij jouw weg naar financiële onafhankelijkheid haalbaar en betaalbaar.