Arjen Klok

Inleiding

Het kantoor in je broekzak... dat is het softwarepakket CannonWorks van Arjen Klok (45) in een notendop. Arjen ontwikkelt software voor vakondernemers in de vastgoedsector. De ingewikkelde kantooradministratie weet hij terug te brengen naar eenvoud op de mobiele telefoon. Schilders, stukadoors, glaszetters: allemaal doen ze met CannonWorks supersnel hun administratie vanuit hun broekzak. Maar zo soepeltjes als de software zelf loopt, zo zwaar waren de investeringen in de software zelf: deze bleven jarenlang de inkomsten overschrijden. Totdat Arjen samen met RBZ die koers veranderde en ook Arjen weer met plezier kan ondernemen.

Ik wil dat vakondernemers de administratie vanuit hun broekzak kunnen doen

In 2007 waren we de eerste met online vastgoedsoftware

Arjen: “In 2007 werkte ik bij mijn familiebedrijf in onderhoud en afbouw. Daar kwamen veel verzoeken binnen voor vrijblijvende offertes: een tijdrovende klus waar geen geld tegenover stond, die ik daarom automatiseerde. Zo is CannonWorks ontstaan. In 2009 verkocht ik mijn calculatiesysteem aan schilders, maar al snel sloot ik ook veel vastgoedgerelateerde dienstverleners aan. Ik was de eerste met online vastgoedsoftware. Inmiddels hebben we een compleet online ERP-systeem. Alles is geautomatiseerd, zoals werkbonnen, urenadministratie en de facturatie. We zijn uitgegroeid tot een platform waarop ondernemers kunnen samenwerken en overleggen. Dat is echt uniek en vooruitstrevend.”

Portret Arjen Klok

“In onderhoud en afbouw worden veel vrijblijvende offertes aangevraagd. Een tijdrovende klus voor vakmensen, die ik daarom in 2007 automatiseerde.”

Arjen Klok - CannonWorks

Arjenklok

Vakmensen aan het werk

Tien jaar lang in de investeringsmodus... en nog steeds niet break-even

Arjen: “Een klant betaalt gemiddeld vijftig euro per maand. Om break-even te kunnen zijn heb je dus heel veel klanten nodig. Ik wilde meteen doorpakken en nam vier programmeurs en een verkoopteam in dienst. Maar tien jaar later zaten we nog steeds in de investeringsmodus en draaiden we nog steeds niet break-even. Ik wilde meer inzicht en houvast en besloot om maandelijks met mijn accountant van destijds gaan te lunchen. Tijdens onze afspraken bogen we ons over zijn ordner met mijn verliescijfers van de afgelopen periode. Maar ik wilde juist sparren hoe we mijn bedrijf in de toekomst beter konden maken. Ik verlangde naar die vrijheid, maar dit ging zo niet werken. Tot een kennis mij op RBZ Accountants & Ondernemersadviseurs wees.”

Arjen Klok: “Ik wilde met mijn accountant sparren hoe we mijn bedrijf in de toekomst beter konden maken. Ik verlangde naar die vrijheid.”

Dit gebeurt er als jouw cijfers niet leven bij de accountant…

Henk Kooistra, mede-eigenaar van RBZ: “Als Arjen zo was doorgegaan, was hij helemaal opgebrand. Toch zie ik dit bij veel ondernemers gebeuren. Ze hebben vaak een dure – inwisselbare – accountant, bij wie hun cijfers totaal niet leven. Focus en fundamentele groei blijven daardoor uit. Het gevolg: ondernemers lopen jarenlang achter de feiten aan waarin elke dag voelt als 'overleven'. Daar ligt voor mij de focus: luisteren naar de klant en snáppen wat het bedrijf nodig heeft. Als accountant kun je namelijk pas écht goed advies geven als je elkaar begrijpt. Ik kan niet ergens binnenkomen en zomaar zeggen: ‘Dit is dé oplossing.’ Het is altijd een samenspel tussen de wensen van de ondernemer en onze kennis van winstgevend ondernemen.”

Klant 1

“Luisteren naar de klant en snáppen wat het bedrijf nodig heeft. Daar ligt voor mij de focus. Je kunt namelijk pas écht goed advies geven als je elkaar begrijpt.”

Henk Kooistra - mede-eigenaar van RBZ

We hadden Arjen ook kunnen adviseren om een investeerder aan te trekken, maar dan zou hij zijn vrijheid verliezen

Liesbeth Vrielink, accountant en mede-eigenaar van RBZ: “Je kunt rationeel veel invullen voor iemand, maar het gevoel moet ook goed zijn. Dat is het uitgangspunt. RBZ laat ondernemers met een frisse blik naar zichzelf kijken. We vinden het belangrijk om te weten waar de ondernemer naar streeft. We wegen zorgvuldig factoren af en stippelen samen met de klant een nieuwe koers uit.” Henk vult aan: ”We hadden Arjen ook kunnen adviseren om een investeerder aan te trekken, maar dan zou hij zijn vrijheid verliezen. En vrijheid was juist wat Arjen nodig had. Dus zat er maar één ding op: CannonWorks heel snel winstgevend maken.”

Er zat maar één ding op… CannonWorks
heel snel winstgevend maken.”

Van de acht personeelsleden kon ik de helft wegstrepen

Arjen: “RBZ was positief over mijn basisstroom aan omzet, maar kritisch op mijn hoge vaste kosten. Deze moesten flink omlaag. We keken wie er binnen mijn organisatie echt onmisbaar was. Van de acht personeelsleden kon ik de helft wegstrepen die geen cruciale rol hadden. Dit afscheid deed veel pijn, maar RBZ heeft me ondersteund met cijfermatige onderbouwingen en gesprekken met mijn medewerkers. Dat zorgde toch wel voor begrip. Na het afscheid van deze mensen waren we direct al uit de kosten. Dat voelde geweldig, ik had mijn vrijheid als ondernemer terug!”

De infrastructuur ligt klaar om duurzaam door te groeien. Daarom ligt nu de focus op de commercie.

Cees: “De foodservice staat onder druk. In 2008 spoot het geld in Dubai nog aan alle kanten uit de grond, maar nu we voorbij dat punt zijn, moeten we werken aan sustainable business. We gaan daarom van een reactieve naar een proactieve klantbenadering: we adviseren onze klanten nieuwe producten waar zij in de winkel goed mee kunnen scoren. Daarnaast willen we nieuwe regio’s aanboren. Hiervoor moet de bedrijfsvoering zelfstandiger draaien en moeten we commercieel aan de bak. We hebben geïnvesteerd in het stroomlijnen van ons logistieke proces en het magazijn is flink uitgebreid. De infrastructuur ligt klaar om duurzaam door te groeien. Daarom ligt nu de focus op de commercie. Daar moeten we nu echt slagen maken. Het feit dat ik daar zo hard op druk, maakt wel duidelijk dat ik dat eigenlijk 4 jaar geleden al klaar had willen hebben.”

Klant 2

“Je kunt rationeel veel invullen voor iemand, maar het gevoel moet ook goed zijn. We laten ondernemers met een frisse blik naar zichzelf kijken. ”

Liesbeth Vrielink - accountant en mede-eigenaar van RBZ

Organisch groeien vanuit eigen liquide middelen; hierdoor is Arjen in korte tijd heel succesvol geworden

Henk: “Door CannonWorks op kleine schaal winstgevend te krijgen kon Arjen organisch groeien vanuit eigen liquide middelen. Hierdoor is Arjen in korte tijd heel succesvol geworden. Succes proef je en dat straal je ook uit. Zulk zelfvertrouwen geeft daadkracht. Die daadkracht was wat naar de achtergrond verdwenen bij Arjen, terwijl hij een creatieve ondernemer is. Nu het hem financieel voor de wind gaat, zie je Arjen weer helemaal opbloeien; net als zijn bedrijf.”

Arjen: “RBZ heeft mij veel inzicht gegeven in onze kosten en omzet. Daardoor heb ik nu een bandbreedte waarbinnen ik bewust kan investeren.”

Om je bedrijf te kunnen verbeteren, moet je je bedrijf goed kennen

Arjen: ”We zijn nu drie jaar verder. De samenstelling van het team is onveranderd gebleven, maar het aantal klanten is fors toegenomen omdat we ons winkeltje zo goed voor elkaar hebben. RBZ heeft mij veel inzicht gegeven in onze kosten en omzet. Daardoor heb ik nu een bandbreedte waarbinnen ik bewust kan investeren. Ik heb veel processen geautomatiseerd, zoals de helpdesk, de verkoopadministratie en de e-mailmarketing. Om je bedrijf te kunnen verbeteren, moet je je bedrijf goed kennen. Daarom lees ik elke dag de vragen die binnenkomen bij de helpdesk. Eerst met tegenzin, maar het is een bron van inspiratie waardoor ik mijn klanten goed blijf begrijpen.”

Uitlegvideo van CannonWorks voor vakmensen

Ik koers fijn op de begroting van RBZ: een helder koersplan met ambitie

Arjen: “Ik koers fijn op de begroting van RBZ: een helder koersplan met een stukje ambitie erin dat me bij de les houdt en me motiveert om te groeien. Groei geeft ook ruimte om te blijven innoveren. Daar zijn we volop mee bezig, een buitenlandse versie van CannonWorks staat al op de planning. En we gaan een nieuwe fase in, want binnenkort betrekken we ons nieuwe kantoor.”

Rbz

Team RBZ aan het werk

Na tien jaar buffelen geniet ik nu elke dag van financiële rust en keuzevrijheid, dankzij het koersplan

Mijn advies aan andere ondernemers: "Soms moet je door de zure appel heen bijten. Zoek dan iemand die je goed adviseert en die keuzes kan doorrekenen. Dan krijg je houvast en maak je gestructureerd en verantwoord een volgende stap. Na tien jaar buffelen geniet ik nu elke dag van financiële rust en keuzevrijheid, dankzij het koersplan van RBZ.”

Arjen: “Soms moet je door de zure appel heen bijten. Zoek dan iemand die je goed adviseert.”

Financiën
Xrbz IMAGE Michiel Vos.Png.Pagespeed.Ic.G0tf9za2sb

Verhaal van Michiel Vos

Ik gun lokale winkeliers dezelfde macht als Bol.com en Amazon

Bekijken
Financiën
Cees (1)

Verhaal van Cees Mostert

Een Nederlander in Qatar moet zijn favoriete kaas gewoon in de supermarkt kunnen vinden.

Bekijken
5Stappen

Financieel vrij in 5 stappen

Je financieel vrij voelen klinkt misschien te mooi om waar te zijn. Hoe hard je ook werkt, als ondernemer lijkt het vaak een kwestie van hopen dat het bedrijf genoeg oplevert bij de verkoop. Met de RBZ-methode zet je koers op vrijheid. In 5 stappen maken wij jouw weg naar financiële onafhankelijkheid haalbaar en betaalbaar.