We begonnen met de vraag: Waar doe jij het allemaal voor? Inmiddels heb ik je drie stappen laten zien. Nog 2 te gaan.

Veel ondernemers hebben op de stappen gereageerd. Sommigen met concrete stappen, anderen met de zucht dat ze dat graag zouden willen: een heldere koers en houvast in de veranderende wereld en uitdagende marktomstandigheden.

Mijn reactie is dan bijna altijd, ga het dan ook doen. Je hoeft niet de hele puzzel in één keer compleet op tafel te leggen. Je kunt, stukje voor stukje, je plaatje compleet en tastbaar maken. Het enige wat je nu hoeft te doen is beginnen.

We hebben gezien dat je moet beginnen met ver vooruit te kijken en dat je dit vervolgens terug brengt naar de kort voorliggende periode. Naar het hier en nu.

Als je weet wat je wilt bereiken;
En vervolgens ook weet hoe je het gaat bereiken;

Dan is vervolgens de vraag:

 

Met wie ga je je doel bereiken?

Want de meeste ondernemers werken niet alleen. We hebben medewerkers in dienst die voor ons werken en ons helpen ons doel te realiseren.

Sommige ondernemers zien hun medewerkers nog als kostenpost. Maar gelukkig zien steeds meer ondernemers hun medewerkers als menselijk kapitaal waar je zuinig op moet zijn. En dat is terecht.

Tegelijkertijd heb je de taak om je medewerkers vitaal en fit te houden. Je loopt risico bij ziekte of disfunctioneren en uit elkaar gaan wordt steeds lastiger en kostbaarder. Transitievergoedingen tot €75.000 zijn al door de rechter bekrachtigd.

Zo komen we dan ook op stap 4.

 

Stel een personeelsplan op voor je onderneming:

  • Bepaal welk deel van de te behalen doelen door welke medewerker gerealiseerd moet worden. Welke taken moet de medewerker op welke wijze uitvoeren?
  • Waar staat de medewerker nu, wat kan hij/zij goed en waar zitten ontwikkelpunten?
  • Stel een programma op voor functioneringsgesprekken en bespreek daarin de actuele stand van samenwerking. Wat wil jij en wat wil de medewerker? Match dat nu en op lange termijn. Welke competenties moet de medewerker ontwikkelen om ook in de toekomst te kunnen functioneren?
  • Maak een verslag van de bespreking en kom daarbij de ontwikkelpunten overeen.
  • Evalueer de voortgang en stuur zo nodig bij.
  • Evalueer tijdig met jouw medewerker of diens carrière zich binnen of buiten jouw onderneming moet ontwikkelen.

Als medewerkers jouw grootste investering zijn en belangrijk zijn om je doelen te halen, besteed dan ook tijd en aandacht aan deze investering. Het rendement komt je dan ook toe.

Deze vierde stap is misschien wel één van de moeilijkste. Het gaat namelijk niet alleen meer om wat jij wilt, maar ook om wat een ander wil én kan.

Als je dat goed doet komen jouw doelen veel makkelijker tot stand.

En mijn aanbod blijft staan. Wil een gesprek om dit op te pakken of hier over door te praten, klik dan op onderstaande button en ik bel je terug om een afspraak te maken. De eerste afspraak is nog steeds helemaal gratis.

Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak

Scroll naar boven