Het klinkt geweldig: je maakt een vliegende start als MKB ondernemer met een overname van een goedlopend bedrijf. En de winst voor de komende jaren? Die kun je eigenlijk al in je zak steken. Wordt wakker, sprookjes bestaan niet. Een groot deel van alle overnames loopt binnen een paar jaar tegen grote problemen aan. In dit artikel laat ik je zien hoe Richard van zijn roze wolk afkwam en binnen een paar uur zeker wist dat hij uit het juiste hout gesneden is én dat een overname wel degelijk zijn manier is om te starten als MKB ondernemer. Zonder langs een duur assessment bureau te hoeven gaan, en zonder kleinerende gesprekken bij de bank. Hoe hebben we dat voor elkaar gekregen, ondanks de beperkte middelen? Met de MKB Bedrijfsovername Assessment. In dit artikel leg ik precies uit hoe dit werkt, stap voor stap.

RBZ MKB Bedrijfsovername Assessment voor OndernemersBinnen één gesprek met beide benen stevig op de grond dankzij MKB Bedrijfsovername Assessment
Voordat we met Richard in gesprek gingen, was hij eigenlijk al zeker van zijn zaak: de onderneming die hij op het oog had liep zo goed, dat kon niet misgaan. Een omzet van een paar miljoen met een marge van meer dan 20%, dat is zo terugverdiend. De vertrekkende ondernemer vraagt een pittige overnamesom, maar dat bevestigt des te meer het succes van de onderneming. Richard zat rotsvast op zijn roze wolk, en dreigde slecht voorbereid de hoofdprijs te gaan betalen. Daar zou een bank nooit in meegaan. Na een gesprek van een paar uur hadden we Richard met beide voeten op de grond. Sterker nog: hij was meer overtuigd dan ooit over zijn bedrijfsovername en was realistisch positief over de wijze waarop hij het tot een succes zou maken. Met dit realisme konden we gesprekken gaan voeren met een aantal banken, om te kijken of ze de overname mede willen financieren. Ik zal je nu stap voor stap uitleggen hoe het hele proces heeft gewerkt.

Stap 1: wat voor rendement kun jíj halen met het over te nemen bedrijf
De huidige ondernemer haalde een mooie winst met zijn bedrijf. Hij heeft veel ervaring opgebouwd, strategieën gesmeed en daar succes mee behaald. Maar gaat Richard dit succes ook halen? Hoe dan? Met een paar gerichte vragen kwamen we er al snel achter dat de onderneming een nieuwe schwung nodig heeft, en dat de ondernemer dit graag aan zijn opvolger overlaat. Richard moest zich dus gaan bedenken hoe hij de markt op zou gaan en wat voor omzet hij daarmee zou kunnen bereiken. Gewoon continueren van de huidige business zou geheid leiden tot omzetverval. Dit maakt bij Richard echt iets los, een overtuigende motivatie. Een lekkere uitdaging om dit aan te pakken. Maar heb jij het in je om die nieuwe schwung aan het bedrijf te geven? Bijvoorbeeld door een compleet nieuw ondernemingsplan te schrijven met een kneiter van een strategie? Ben je op dit moment nog steeds een blije lezer, lees dan door. Zakt de moed je wat in de schoenen: overweeg dan nog eens goed of een overname wel jouw manier is om te starten als ondernemer.

Stap 2: wat voor skills heb je nodig om het bedrijf te runnen
Richard heeft vervolgens gekeken wat voor skills de vertrekkende ondernemer heeft, en hoe dit werd aangevuld binnen de onderneming. De huidige ondernemer is een rasechte verkoper. Hij doet zelf de grote deals en vertrouwt op een goed ingewerkte en geautomatiseerde verkoopbinnendienst om de offertes snel en secuur uit te werken. Naast de ondernemer staat een managing director die niets liever doet dan de de rest van de onderneming strak te organiseren dat alle orders efficient en met de juiste marge worden uitgevoerd. Maar de belangrijkste verkoopkracht gaat weg en als er geen orders binnenkomen dan valt er niet zoveel te managen. Bovendien twijfelt de MD of hij met een nieuwe ondernemer verder wil gaan. Een flinke uitdaging voor Richard, want hij weet van zichzelf dat hij geen verkoper is. Op dit moment werd hem wederom duidelijk dat het vliegwiel niet zomaar blijft draaien. Richard moet op zoek naar goede verkoopcapaciteit. Zijn skills liggen meer op het vlak van de Managing Director, dus een vertrek van de huidige MD is een voorwaarde bij overname. Heb jij de skills om het bedrijf te runnen als de bestaande ondernemer vertrekt? Wie blijft zitten en hoe vullen de mensen in de onderneming jou aan? Mis je nog wat? Heb jij het in je om de mensen in het bedrijf mee te krijgen? Zijn ze gemotiveerd? Krijg je deze puzzel rond, ga dan verder. Twijfel je, dan is dit het moment om te bedenken dat een nieuwe startup misschien ook een manier is te starten als ondernemer.

Stap 3: ben je überhaupt geschikt als ondernemer
Richard had wel eens een testje gedaan, maar wist van zichzelf niet of hij wel een echte ondernemer is. En dan hebben we het niet over een, met alle respect, ZZP-er die zijn vak als zelfstandige uitvoert. Nee: is Richard echt geschikt om een complete onderneming te runnen? Heeft hij de visie, het doorzettingsvermogen, durft hij risico’s te nemen, etc. Hier waren we snel achter, door op www.ondernemerstest.nl een online test te doen. Een kwartiertje werk en een handig rapport later was duidelijk dat zijn profiel op 90% voldoende was, in vergelijking met het gemiddelde profiel van een ondernemers. Op verkoopgerichtheid mist hij net de benchmark, maar dat was hem en ons al bekend. Scoor je op teveel kenmerken onder de benchmark, dan moet je je echt afvragen of je wel wilt ondernemen. Want je gaat jezelf keihard tegenkomen. Scoor je voldoende, ga dan door.

Stap 4: ben je echt bereid om veel risico te nemen
De test geeft al aan of je bereid bent om risico te nemen. Maar bij Richard wilden we echt weten of hij bereid was om risico te nemen. Hoeveel geld heb je echt nodig om het bedrijf over te kunnen nemen en een nieuwe strategie op te kunnen starten. ‘Ben je echt bereid om 1 ton zelf te investeren met de overwaarde van je huis en nog eens 3 ton bij te lenen?’ Stel dat de onderneming over 2 jaar failliet is, dan komt de bank je huis halen en blijf je met een restschuld van een paar ton zitten in de schuldsanering die je deels kunt wegwerken door je pensioen te verkopen? Durf je dit risico te nemen? En hoe verhoudt zich dit tot een nieuwe startup waarbij je zelf een ton investeert over 2 jaar… Ben je nog steeds bereid om voor een overname te gaan, met dit risico duidelijk op je netvlies? Bij Richard was dit een duidelijk ‘ja’. Hij verwacht echt veel meer rendement te kunnen halen met het overgenomen bedrijf. Ben jij net zo zeker? Heb je een gezin en steunen ze je hierin?

Stap 5: wat is je alternatief voor een overname
Wees je bewust van de voor- en nadelen van de alternatieven die je hebt. Allereerst een eigen startup. Hierbij kun je lekker alles inrichten vanaf de grond, zoals je het zelf zou willen. Geen personeel dat je liever niet zou willen, geen historie en cultuur waar je je niet bij thuisvoelt, nee je kunt hier helemaal je eigen ei in kwijt. En dat zonder overnamesom te betalen. Daar staat tegenover dat je zelf op zoek moet naar nieuwe klanten, je zult in het begin alles zelf moeten doen, want geld voor personeel heb je niet zomaar. Of denk aan een start als ZZP-er, waarbij je als professional met weinig middelen je eigen bedrijf kunt opbouwen, lekker advieswerk of zo. Heel vrij, je kunt veel vanuit huis doen en al snel redelijk verdienen. Maar je bent zelf de beperkende factor, veel groter dan wat je zelf kunt doen wordt het vaak niet, als je dit niveau al haalt. Want veel ZZP-ers halen geen volle bak aan werk binnen. Het laatste alternatief is natuurlijk gewoon in loondienst werken. Elke maand op tijd je geld binnen, heldere verantwoordelijkheden, weinig risico en leuke collega’s. Als je het treft natuurlijk, want het vinden van een vaste baan is niet voor iedereen even makkelijk. Richard was al langer in loondienst en had daar zoveel geleerd dat hij in dezelfde branche als ondernemer succesvoller zou zijn. Het starten van een nieuwe onderneming vergt in deze branche ook flinke investeringen in onder andere machines en voorraden. Ook dat levert een flink ondernemersrisico op. Als ZZP-adviseur kan Richard te weinig impact realiseren. Daarvoor is zijn ambitie te groot. Wat denk jij, ga je nog steeds voor een overname? Of zou je als starter, ZZP-er of in loondienst succesvoller en/of gelukkiger zijn?

Het resultaat: GO
Richard wist het zeker: hij gaat knallen. Hij had nu alles voor elkaar:

  • een duidelijk inzicht in het rendement dat hij zelf kan halen
  • helder inzicht in alle overblijvende skills binnen de onderneming na overname en hoe de match is met zijn eigen skills, wat er moet worden aangevuld
  • de test bevestigde het vermoeden, Richard heeft het profiel van een echte ondernemer
  • hij heeft inzicht in het investeringsplaatje, durft het risico echt nemen en wordt daarin gesteund door zijn vrouw en kinderen
  • hij heeft de alternatieven van een overname echt overwogen, maar die passen hem minder

Kortom: een dikke vette GO voor Richard. Hij was klaar om zijn ondernemingsplan uit te werken en een rondje financiering langs de banken te doen. Hij liet daar een goede indruk achter en de tweede bank zag de samenwerking zitten.

Hoe groot is jouw zekerheid nu? Twijfel je nog? Ga de stappen dan nog eens bij langs, of praat er eens over met een vriend of kennis. Een gesprek met een ondernemer uit je omgeving zou goed zijn. Tip: neem dit artikel mee en doorloop de stappen eens met hem of haar.

Conclusie
Dit is hoe we de MKB Bedrijfsovername Assessment toepasten om een aspirant MKB ondernemer met beide benen op de grond kregen. Richard dreigde slecht voorbereid een enorme som geld uit te geven aan een overname waar hij niet klaar voor was. Nu was klaar om er echt voor te gaan, vanuit een positief realisme, gesteund door zijn gezin. En dat toch maar binnen de tijd van één simpele bespreking. Andere methoden hadden waarschijnlijk teveel tijd (bijvoorbeeld met een assessment center) of budget (persoonlijke coach) gevergd. De MKB Bedrijfsovername Assessment is toepasbaar voor iedere aspirant MKB ondernemer die goed voorbereid voor een overname wil gaan. Nu de economie weer aantrekt merken we dat veel professionals met de gedachte spelen om te gaan overnemen, en dat bovendien veel ondernemers hun bedrijf in de verkoop zetten nu er meer kans is op een overnamepartij en een groter overnamebedrag.

Ik hoop dat dit artikel van waarde voor je zal zijn. Mocht je de behoefte hebben, dan kun je bovenstaande stappen ook nog eens vrijblijvend met ons doornemen. Voel je vrij om het hieronder te delen met je netwerk: via Facebook, LinkedIn of Twitter. Volgende maand weer een nieuw artikel, graag tot dan!

Scroll naar boven