Meer klanten is voor veel zelfstandige ondernemers een manier om hun onderneming te laten groeien. Maar de manier om aan die nieuwe klanten te komen is niet altijd even gemakkelijk. Sterker nog, soms is het zelfs een hele klus.

Want hoe vind je de juiste klanten die ook in jouw product of dienst geïnteresseerd zijn en ook willen kopen? Want niet elke koper is ook een geschikte klant.

Lees hier hoe je het jezelf een stuk gemakkelijker kunt maken en sneller én met meer succes nieuwe klanten kunt krijgen. Want ze zijn dichterbij dan je denkt!

Tip 1 Klanten werven
De eerste stap die alleen een wat tijd kost maar geen geld, is om achter je beeldscherm weg te komen (lees wel eerst dit artikel uit) en je jas aan te trekken en je potentiële kopers letterlijk op te zoeken. Veel ondernemers denken dat met een geweldige website en dito producten of diensten de klant wel zullen binnenstromen. Helaas. Het internet is belangrijker dan ooit te voren en niet meer weg te denken maar door elke dag tenminste 3 mensen te ontmoeten en over jouw business te vertellen, gaat de spreekwoordelijke olievlek veel sneller voor je werken.

Je zult de positieve invloed merken aan het aantal mensen dat je zal benaderen, via je website, telefoon en persoonlijk. Je klantenbestand zal stijgen, net als je omzet!

Bovendien, als neveneffect, leer je ook steeds beter te verwoorden wie je bent, wat je doet en waar je anderen mee kunt helpen. En als jij beter begrijpt wat je doet, zullen de mensen wie je spreekt (lees: klanten) ook steeds beter begrijpen wat je voor hun kunt betekenen.

Tip 2 weet waar je doelgroep uithangt en… zoek ze op!
Elke dag 3 mensen spreken over je business is heel goed en om het nóg beter te doen kun je jouw doelgroep gaan opzoeken. Letterlijk dus. Ga naar bijeenkomsten, beurzen, seminars en andere plekken waar je klanten komen. Daar zijn jouw potentiële klanten op zoek naar een antwoord of oplossing voor hun vraag of probleem. Help ze, ze zullen je dankbaar zijn.

Tip 3 Sociale Media – Ga in gesprek en geef gratis “waarde-volle” informatie
Bij het gebruik van sociale media wordt vaak gedacht dat het voor snelle resultaten zorgt; een soort ‘quick fix’ om je handel een boost te geven. Sociale media is de moderne vorm van wekelijks adverteren in de krant. Na één advertentie staan je klanten nog niet in rijen voor je deur (tenzij je het gratis weggeeft). Adverteren is vaak een kwestie van lange adem. Herhaling, herhaling, herhaling. Totdat je klant een probleem heeft en nét op dat moment jouw advertentie voorbij ziet komen of je naam nog herinnert.

Met sociale media is het precies hetzelfde. Maak jezelf zichtbaar en val op. Je kunt bijvoorbeeld een blog schrijven, op Twitter en Facebook informatie posten of via Youtube een video maken met uitleg over je product of dienst. Geef informatie of advies waardoor je potentiële klanten helpt. Doe dit vooral gratis. Help ze om betere keuzes te maken door jouw expertise beschikbaar te maken. Dat maakt jouw informatie vol waarde dus waarde-vol. Je biedt daardoor fantastische waarde, nuttig informatie en geeft antwoord op veel gestelde vragen. Je creëert hierdoor heel veel waarde en het maakt je betrouwbaar en deskundig. Zo word je een autoriteit op jouw vakgebied en in jouw markt!

Tip 4 De verdienste zit in de opvolging
Veel ondernemers staan in de voordeur van hun onderneming nieuwe klanten binnen te harken en laten bestaande (belangrijke en waardevolle) klanten aan de achterdeur er weer uit lopen!

Bestaande klanten zijn je belangrijkste ambassadeurs. Ze kennen jou al, je product of dienst en weten wat ze kunnen verwachten. Je hoeft jezelf waarschijnlijk niet meer zo te ‘bewijzen’ als het gaat om betrouwbaarheid als bij nieuwe klanten. Je saboteert jezelf door veel tijd te steken in nieuwe business terwijl jij je bestaande klanten nog veel meer kunt bieden en nog beter kunt helpen. In plaats daarvan laat je ze via de achterdeur naar de concurrent lopen. Je helpt dus eigenlijk je concurrent aan meer omzet! Dus maak (meer) werk van je ambassadeurs.

Tip 5 Vraag om een aanbeveling en doorverwijzing
Wanneer jouw bestaande klanten al ambassadeur van je zijn (dus zeer tevreden) willen ze dit graag aan anderen vertellen. Ze willen ook hun relaties en vrienden helpen met dezelfde oplossing die hun ook zo goed bevalt. Soms moet je jouw tevreden klanten dan een beetje helpen omdat ze:

  1. Niet goed weten hoe ze anderen naar je moeten doorverwijzen;
  2. Denken dat je hun aanbeveling niet wilt of niet nodig hebt.

Help je ambassadeurs door ze te vragen om jou aan te bevelen. vertel ze wie jou ideale klant is en vraag of ze iemand kennen met die kenmerken en die voordeel heeft van jou product of dienst. O ja… vergeet niet jouw ambassadeur voor zijn ‘werk’ te belonen. Jij de omzet, hij de bonus!

BONUS – Tip of Top?
Dit is de snelste en effectiefste manier om je service direct te verbeteren en kan je omzet direct omhoog stuwen. Bovendien, je klant helpt je er graag bij, helemaal gratis.

Wanner je bij het sluiten van de deal of bij het afrekenen aan jouw kassa met de klant spreekt, stel dan deze twee korte vragen:

  1. Wat vond u opvallend plezierig of goed aan uw ervaring met ons?
  2. Wat kunnen we nog verbeteren of veranderen om ons bedrijf, product of dienst nog beter op uw behoeften/wensen te laten aansluiten?

Kortom: Wat doen we heel goed (top) en wat kan nog beter (tip)?

Heel veel succes met je business, blijf in beweging en graag tot een volgende keer!

Jan Schut

 

Scroll naar boven