Op 12 maart staat met grote koppen in het Dagblad van het Noorden dat Fontana Resort Bad Nieuweschans is verkocht. Directeur-aandeelhouder Jos Keizer en aandeelhouder Henk Koop verkopen hun aandelen aan Quality Wellnessresorts (QWR) uit Bussloo. Jos Keizer was al sinds 1994 directeur, kocht in 2006 het eerste aandelenpakket en verzelfstandigde het resort. Hij weet het resort uit te bouwen tot een zeer succesvolle onderneming. Zijn visie: alles rondom financiën zoveel mogelijk outsourcen, zodat je zelf niet hoeft na te denken over aangiftes, termijnen, boekingen, etc. 'Dit geeft focus om te kunnen bouwen aan je bedrijf.'

De complete administratie en de jaarrekeningen worden verzorgd door RBZ onder leiding van Liesbeth, vervolgens doet een 'big-4-accountant' nog de jaarlijkse controle. Jaar in jaar uit is er geen speld tussen de jaarrekeningen te krijgen, de administratie is keurig op orde.

Als het moment daar is om te onderhandelen met QWR heeft Jos niets te verbergen. Liesbeth regelt namens Jos alle zaken als tussenpartij en biedt rechtstreeks online toegang tot de financiële administratie. QWR kan zo live meekijken, wat vertrouwen wekt. Dit alles heeft de onderhandelingen positief beïnvloed.

Het resultaat is bekend: Jos verkoopt zijn aandelenpakket en kan terugkijken op een succesvolle onderneming en een glansrijke exit. Hoe hij dat heeft gedaan? Lees snel verder.

1. Doel: van Fontana een succesvol onafhankelijk resort maken

Toen Jos Keizer in 2006 een aandelenpakket overnam van Fontana was het resort nog onderdeel van een grote, diverse organisatie. Jos wilde Fontana lostrekken, om zo de handen vrij te hebben om van Fontana een succesvol, onafhankelijk resort te maken. De financiën werden tot dan toe verzorgd door een algemeen intern bedrijfsbureau.

Jos besloot de verzelfstandiging van Fontana te onderstrepen met een zelfstandige financiële administratie. Maar dit betekende niet dat Jos dit in het resort zelf wilde doen. Hij wil binnen het resort 100% aandacht voor kerntaken en besluit de administratie volledig uit te besteden.

jos-keizer-rbz-fontana-verkoop-qwr

"Ik vind het volstrekt onlogisch om in het MKB een eigen administratie te hebben. Je loopt veel risico met één financieel persoon die alle expertise in huis moet hebben en dit met cursussen op peil moet houden. Dat moet je qua expertise, continuïteit en kosten niet willen."

Jos Keizer - voormalig directeur en aandeelhouder Fontana

2. De uitdaging: een nieuwe, zelfstandige financiële administratie opzetten waar je niet naar om hoeft te kijken

Jos kiest voor RBZ om hem te helpen met de overstap naar een zelfstandige financiële administratie. De reden van zijn keuze? RBZ is niet te groot en er is weinig doorstroom, dus je werkt met betrokken en gemotiveerde mensen die ervaring met je opbouwen en proactief meedenken. RBZ is ook niet te klein: ze hebben alle specialismen in huis en ze kunnen tegen een stootje.

Alles moet zo worden ingericht dat Jos en zijn mensen niet naar de administratie om hoeven te kijken, maar wel altijd inzicht hebben in de resultaten. Zo kunnen ze optimaal focussen op hun kerntaken. Liesbeth heeft vanuit RBZ de leiding en zorgt samen met Monique en Henk voor een soepele overgang: facturen, betalingen, boekhouding, loonadministratie, dashboard, jaarrekening, alles wordt ingericht.

Aangezien Fontana controleplichtig is, wordt een big-4-accountant geselecteerd om de jaarlijkse controle uit te voeren.

3. Hoe Jos met RBZ op niveau kon samenwerken

Jos ervaart de overgang naar RBZ als 'soepel'. Hij vindt het belangrijk dat een partner die specialist is dat ook toont: door het gras voor je voeten weg te maaien. Dat gebeurt: 'Als Liesbeth of Monique constateert dat iets anders kan of moet, bijvoorbeeld een investering of afschrijvingstermijnen, dan krijg ik meteen een mailtje of een telefoontje met een voorstel om het zus en zo op te lossen. Dat heb ik als heel prettig ervaren.'

Wat Jos altijd erg leuk vond, was de eindejaarsbespreking met Liesbeth, Henk en de controlerende accountant erbij: 'Dat voelde een beetje als een soort van samenzwering. Liesbeth en ik hadden het voorbereid zoals wij dat wilden en zoals het hoort. Niet onnodig roomser dan de paus, maar wel keurig geregeld. Probeer hier nog maar eens een speld tussen te krijgen! En dat lukte eigenlijk nooit. Ik heb dit altijd leuk gevonden. Meestal nam ik voor alle medewerkers van RBZ nog even een cadeautje mee om mijn waardering te tonen en om ze te bedanken.'

Jos ergerde zich wel eens aan de controlerend accountant: 'Omdat er steeds weer nieuwe mensen aan mijn case werkten, kwam dezelfde uitgebreide discussie over kleine details steeds terug. Zo werd mijn chef-kok ellenlang bevraagd over de kostprijs van een stampotje. Ieder zijn rol, maar als de communicatie zo ambtelijk wordt ben je niet meer met een bedrijf en met processen bezig, maar met een dossier. Dat zal je bij RBZ niet overkomen.'

liesbeth-vrielink-rbz-jos-keizer-fontana-verkoop-qwr

"Als je alles uit handen mag nemen en van daaruit proactief kunt adviseren, dan kun je heel veel meerwaarde bieden aan een ondernemer zoals Jos Keizer. Dat is fijn samenwerken."

Liesbeth Vrielink - directeur en accountant RBZ Groep

4. Resultaat: een winstgevende onderneming, de financiën strak ingericht en uiteindelijk een succesvolle exit

De combinatie van specialismen zorgt voor snelle periodieke rapportages, deadlines worden gehaald, en er wordt samengewerkt om administratieve processen sneller en logischer te maken. Er werd regelmatig gebrainstormd over financieringsmodellen om te kunnen blijven groeien. Dankzij RBZ heeft Jos zich kunnen focussen op ondernemen. Zo heeft hij Fontana Resort uitgebouwd tot een succesvolle onderneming en dat is niet onopgemerkt gebleven.

In 2018 worden ze benaderd door Quality Wellnessresorts (QWR) uit Bussloo. Het resultaat is bekend: QWR heeft Fontana Resort ondertussen overgenomen. Het afgelopen jaar heeft RBZ dan ook geholpen met de exitstrategie: 'We hadden een principeovereenkomst met de kopers. Je zou denken dat een partij als RBZ moeite heeft met de due diligence, maar RBZ heeft hier heel actief en uitgebreid aan meegewerkt. Met adviezen waar ik echt wat mee kon.'

De administratie en alle jaarverslagen waren netjes op orde, dat heeft geholpen bij de overname: 'We hadden niets te verbergen, omdat alles netjes op orde was. RBZ bedacht toen een heel praktische oplossing: we gaven de kopende partij rechtstreeks online toegang tot de administratie, zodat ze alle ontwikkelingen en boekingen realtime konden volgen. Dit maakte het makkelijk voor ons en het gaf veel vertrouwen richting de kopende partij. QWR vond de open samenwerking met Liesbeth heel prettig, zij heeft hier namens mij veel in gedaan als tussenpartij. Dit alles heeft de overname bespoedigd.'

jos-keizer-rbz-fontana-verkoop-qwr

"Liesbeth regelde namens mij alle zaken als tussenpartij en stelde een rechtstreekse online toegang tot de administratie ter beschikking aan de kopende partij. Dat gaf veel vertrouwen heeft de overname bespoedigd."

Jos Keizer - voormalig directeur en aandeelhouder Fontana

5. Plannen voor de toekomst…

Het is nog maar kort geleden dat de overname werd aangekondigd en ondertussen helpt Jos QWR nog met een nette afronding en de overdracht van zijn taken. Vraag je Jos naar zijn plannen: 'Ik krijg deze vraag heel vaak en ik kan 'm nog niet beantwoorden. Ik weet het nog niet... Ik ben me aan het oriënteren en tegelijkertijd is het heel goed om een paar maanden rust te hebben en orde te scheppen op andere gebieden. Dan borrelt er vanzelf weer iets omhoog om verder in te gaan.

Er komt natuurlijk ook wel eens iets voorbij maar ik hou dat nog even af en kijk nog even verder. Het is een valkuil om overal meteen in te stappen. Even rustig overzien en dan kijken wat er in die situatie weer het beste past.' Nog even geduld dus, maar we komen deze rasondernemer geheid weer tegen. Heel veel succes Jos!

Over deze ondernemer:

Jos Keizer was van 1994 tot 2006 directeur van Fontana Resort in Bad Nieuweschans. In 2006 koopt hij een deel van de aandelen en hij is tot en met maart 2019 directeur/mede-eigenaar. Het resort is in de loop der jaren uitgegroeid tot een kuur-, wellness- & spa-resort met thermaalbad, vele soorten sauna's, een stoombadhuis, een restaurant en een hotel. Fontana Resort is overgenomen door Quality Wellnessresorts (QWR) uit Bussloo.

Omzet: 10 mln.
Aantal werknemers: 130
Branche: Wellness

Scroll naar boven