“Acht jaar geleden stapte ik uit mijn bedrijf, en verkocht de aandelen aan mijn compagnons. RBZ was de huisaccountant, dus ik ging op zoek naar een nieuwe accountant om mijn onderhandelingen te kunnen voeren. Gelukkig kwamen we er na een aantal moeizame maanden uit. Er werd een deal gesloten waar iedereen mee kon leven. Ik stapte in een nieuwe startup: Rebbl. We gingen mooie oldtimers ombouwen tot elektrische auto’s. Wat een avontuur! Helaas was de ervaring met mijn nieuwe accountant dramatisch. Het was er eentje die zichzelf uitnodigde voor een bak koffie om te komen kletsen en dan een dikke factuur stuurde. En over bijna iedere factuur moest ik steggelen, want hij berekende gewoon meerwerk zonder akkoord. Walgelijk. Ik baalde bovendien van de ouderwetse manier van werken: papieren facturen overtypen, coderen, etc. Het koste me enorm veel moeite om ze ervan te overtuigen dat ik een papierloze administratie wilde voeren. Het duurde me bovendien veel te lang voordat je inzicht had in je resultaat. Wat een stoffige bende. Dus daar was ik na een jaar weg.

Zelf aan de slag met slimme software
Ik wilde graag aan de slag met nieuwe software waarmee je zelf heel snel kunt factureren en inkoopfacturen kunt inboeken. Dat ging lekker! Je loopt de deur uit na een afspraak en stuurt meteen je factuur. Met 3 kliks, heerlijk. Ik kon zo bijna alles zelf doen, tot en met BTW aangifte aan toe. Ik had nog een financieel slimme gast als backup, die mijn balans en jaarrekening deed en de VPB aangifte verzorgde. Waar heb je nou die accountant voor nodig? Dat ging jaren prima. Tot dat ik toch wat begon te missen. Mijn BV was eigenlijk best complex met een Earn Out regeling, pensioen opbouw in eigen beheer, een rekening-courant verhouding, etc. Daar begon het wat rommelig te worden, en we gingen niet mee met nieuwe wetgeving en richtlijnen. Ik had meer hulp nodig.

Terug naar RBZ
Ik was ondertussen op een ander vlak weer helemaal in gesprek met Henk van RBZ en legde hem op een keer mijn situatie voor. Henk begon wat wiebelen (dat is meestal wel een teken) en gaf aan dat hier toch wel wat herstelwerkzaamheden nodig waren. Ondertussen werd duidelijk dat ook bij RBZ de tijd niet stil had gestaan. Ze werken nauw samen met Exact en lopen daardoor voorop qua innovatie. Als ik zou willen kon ik op dezelfde manier verder zoals ik gewend was: factureren vanaf mijn mobiel, online dashboard met realtime inzicht in mijn resultaat, maar dan met Exact Online ipv Moneybird. Dat heb ik gedaan. Liesbeth trok mijn jaarrekening strak en zorgde ervoor dat we helemaal bij zijn qua richtlijnen. Inge richtte Exact voor me in zodat ik zo verder kon waar ik was gebleven. En hop, Linda pakte mijn loonadministratie op, want die had ook al een tijdje stilgelegen. Henk spart af en toe met me, omdat hij snel tussen de regels door je resultaat kan interpreteren: op het niveau van businessmodel, liquiditeit en winstgevendheid.

De toegevoegde waarde van een accountant
Ik was er jaren van overtuigd dat een accountant alleen maar geld kost. En tijd want je moet nog koffie met ze leuten ook. Maar wat ik aan RBZ heb is het volgende:

– ik ben weer bij qua richtlijnen en wetgeving
– mijn cijfers staan weer helemaal strak
– ik ben goed voorbereid op een eventuele controle van de belastingdienst
– mijn boekhoudsoftware is goed ingericht
– ik kan bijna alles zelf, met een minimale inspanning
– ik heb real-time inzicht in mijn resultaat
– ik krijg alleen advies als ik het nodig heb
– alles is geregeld in een aantrekkelijk maandabonnement

Maar even voor alle duidelijkheid: terug naar een traditionele accountant? Nooit. De rillingen lopen me al weer over mijn rug 🙂 ”

Ivo van den Brink – Ondernemer

Scroll naar boven