De boeteregels voor de aangiften btw en loonheffing zijn al in 2014 aangescherpt, maar in de praktijk merken we dat nog niet iedere ondernemer daarvan op de hoogte is. Wat is er veranderd? Waar moet je rekening mee houden?

Vanaf 1 januari 2014 is zowel het te laat indienen van een aangifte btw, als het te laat betalen van de verschuldigde btw een strafbaar feit. Voor het te laat doen van aangifte was dit al zo, maar nu riskeert ook degene die opzettelijk een op de aangifte te betalen bedrag aan btw niet, gedeeltelijk niet óf te laat betaalt, voortaan een geldboete of zelfs een gevangenisstraf. Uiteraard zal de gemiddelde ondernemer door een te late betaling niet (meteen) te maken krijgen met een zware geldboete of een gevangenisstraf.

In de praktijk komt het – helaas – nog al eens voor dat er een BTW-nihilaangifte wordt ingediend omdat niet alle relevante gegevens op tijd bekend zijn voor het doen van de aangifte. Het kan ook zijn dat het de BTW ondernemer niet gelegen komt om veel BTW af te dragen. Zodra zij beschikken over de juiste gegevens of in staat zijn de belasting te betalen, dienen zij dan een juiste aangifte in. Met ingang van 1 januari 2014 is dit in beginsel dus een strafbaar feit.

Aangifte te laat
Aangifte meer dan 7 kalenderdagen te laat: verzuimboete: € 61,-.

Betaling te laat
Boete wegens te laat betalen: 3% van het te laat betaalde bedrag, minimaal € 50,- en maximaal € 4.920,-.
Uitzondering: slechts een waarschuwing (verzuimmededeling) als: 1. vorige aangifte op tijd betaald is; én 2. deze nu niet meer dan 7 kalenderdagen te laat is.

Je bent daarentegen niet strafbaar als je een aangifte indient naar een geschat bedrag en de ontvanger tijdig om uitstel van betaling verzoekt of je indien nodig ook een melding van betalingsonmacht doet.

Scroll naar boven