Boekhouden is geen doel op zich.

De overheid, die van de administratieve lastenverlichting, stelt veel eisen aan de boekhouding. En als je hier niet aan voldoet, riskeer je een forse boete. Jouw boekhouder is natuurlijk blij met deze overheid. Het levert hem werk en dus omzet op. Maar je bent geen ondernemer geworden om de overheid of je boekhouder te sponsoren. Je bent ondernemer geworden om vrij te zijn, eigen keuzes te maken en je bedrijf zo te organiseren dat je van meerwaarde voor je klanten bent.

Zie je boekhouding dan ook niet als een verplichting van de overheid. Een goede belastingadviseur zorgt er wel voor dat je niet teveel belasting betaalt.

Vergelijk jezelf, als ondernemer, maar eens met een koorddanser. Hij beheerst zijn kunstje, maar voor het geval hij wel even zijn evenwicht kwijt raakt, heeft hij een vangnet. Hij valt er bijna nooit in, maar het is er wel.

Als ondernemer weet je natuurlijk wat er in je bedrijf gebeurt. Maar wil je echt zeker weten dat je goed op koers ligt, neem er dan geen genoegen mee dat je eens per jaar je cijfers onder ogen krijgt. Organiseer het zo dat je minimaal eens per kwartaal en het liefst iedere maand je (kern)cijfers ziet. Dat is niet meer werk, je moet het alleen anders organiseren. Als de cijfers jouw gevoel bevestigen en je ligt op koers met het bereiken van je doelen, dan kun je rustig verder ondernemen. Als de cijfers laten zien dat je je doelen niet haalt dan kun je op tijd ingrijpen. Zo is de boekhouding je vangnet. Zo bieden wij echte toegevoegde waarde als accountant en ondernemersadviseur.

Scroll naar boven