Wanneer er geen privé kilometers gereden worden in een zakelijke auto en dit blijkt uit een sluitende rittenregistratie, dan hoeft er geen bijtelling plaats te vinden in de inkomstenbelasting. Er is dan geen sprake van loon in natura.

Echter, voor de BTW is dit anders. Voor de BTW zijn woon-werk kilometers wel privé. Als er dus wel woon- werk kilometers met een zakelijke auto gereden worden moet een deel van de BTW die bij de Belastingdienst is teruggevraagd, weer afgedragen worden. Nu de werknemer de auto in deze casus voor woon- werk verkeer gebruikt moet de werkgever op zijn laatste BTW aangifte van het jaar een correctie toepassen. Deze correctie is of 1,5% of 2,7% van de cataloguswaarde van de auto. Dit percentage is afhankelijk van het feit of de auto bij aanschaf een BTW of een Marge auto is geweest en of hij al dan niet langer dan 5 jaar bij de onderneming in bezit is.

NB:
Wanneer een werknemer niet dagelijks naar een vaste werkplek rijdt, maar direct vanuit huis naar de klant, is er geen sprake van woon-werkverkeer.
Er hoeft hierbij dus ook geen correctie voor BTW privé gebruik plaats te vinden.

Scroll naar boven